Connect with us

How Do I Date

Are You Prepared To Take Our Emotional Intelligence Test?

emotional intelligence test

Communication

Are You Prepared To Take Our Emotional Intelligence Test?

Test your emotional intelligence –  if you dare!

Peter Salovey and David Caruso who wrote the seminal article on Emotional Intelligence (EQ) in 1990, define EQ as “An ability to recognize the meanings of emotion and their relationships, and to reason and problem-solve on the basis of them.” (p. 267)

One would assume that being knowledgeable about how common psychological experiences such as rejection, failure, loneliness, or guilt impact our own and other’s feelings, thoughts, and behaviors would comprise an integral part of EQ assessments but such is not the case. Few tests of emotional intelligence assess our actual knowledge of how emotions work.

The majority of quizzes that test emotional intelligence merely ask the responder to evaluate how aware they are of their own and others’ emotions in various situations or how comfortable they feel in emotionally charged circumstances. As such, they do not assess actual knowledge: Is the person aware of how specific experiences typically affect our emotions, thoughts, and reactions? Do they understand how best to manage these situations? Can they distinguish between adaptive and maladaptive responses to such occurrences?

The following test will give you an idea of how well you understand common emotional experiences and our reactions to them. Please note that although the items in this test are based on studies appearing in peer-reviewed journals, this test has not been scientifically validated and as such should be used for entertainment purposes only.

A Test of Emotional Intelligence:

Choose only one answer for each question. The answer key is at the bottom of the page.

1. Compared to those with high self-esteem, people with low self-esteem experience rejection as:

A. Less painful.

B. More painful.

C. Just as painful.

2. Failure typically makes people:

A. Devalue their basic abilities.

B. Compensate by over-valuing their basic abilities.

C. Experience no change in their perception of their basic abilities.

3. Guilt trips tend to make many of their recipients feel:

A. Guilty but resentful toward the person.

B. Guilty but closer to the person.

C. Guilt trips rarely make people feel guilty.

4. Positive affirmations are effective in boosting self-esteem for:

A. People with low self-esteem but not for people with high self-esteem.

B. People with high self-esteem but not for people with low self-esteem.

C. No one.

5. Compared to people with high self-esteem, anxiety impacts people with low self-esteem:

A. Just as much.

B. Less, because they expect bad things to happen.

C. More.

6. Fear of failure is usually expressed by:

A. Unconscious behaviors that increase our likelihood of success.

B. Conscious behaviors that increase our likelihood of success.

C. Unconscious behaviors that increase our likelihood of failure.

7. When we experience a loss or trauma, the best thing to do is:

A. Talk about it and get our feelings out.

B. Talk about it if we want to and avoid discussing it if we don’t.

C. Avoid discussing it and get on with life.

8. Loneliness usually makes us:

A. Have a realistic appreciation of our existing friendships.

B. Overvalue our existing friendships.

C. Undervalue our existing friendships.

9. People with low self-esteem:

A. Enjoy compliments more than people with high self-esteem.

B. Enjoy compliments less than people with high self-esteem.

C. Enjoy compliments just as much as people with high-self-esteem.

10. Rejections activate similar areas in our brain as those activated by:

A. Disappointment.

B. Physical pain.

C. Shame.

11. Over time, brooding and ruminating over a distressing event:

A. Impairs our problem solving abilities.

B. Sharpens our problem solving abilities.

C. Has no impact on our problem solving abilities.

12. Which of the following has been found to shave years off our life expectancy?

A. Chronic low self-esteem.

B. Chronic guilt.

C. Chronic loneliness.

13. Parents who suffer from fear of failure often act unconsciously in ways that:

A. Avoids putting any pressure whatsoever on their kids.

B. Transmits their fear of failure to their kids.

C. Conveys unconditional acceptance of their kids’ achievements.

14. For an apology to be effective in eliciting authenticforgiveness it must include:

A. A strong empathy statement.

B. Face to face contact with the person we harmed.

C. A realistic and valid excuse.

15. The best way to reduce angry feelings when we’re brooding about them is to:

A. Talk about the incident with as many supportive people as possible.

B. Punch a pillow while thinking of the person who angered us.

C. Think about the person who angered us as needing professional orspiritual help.

Answer Key:

Here are the correct answers to the questions. Because the test has not been validated scientifically, the best way to interpret your score is to note the topics in the questions you answered incorrectly, and to consider becoming more knowledgeable about them.

1-B,2-A,3-A,4-B,5-C,6-C,7-B,8-C,9-B,10-B,11-A,12C,13-B,14-A,15-C

For detailed explanations of the answers, descriptions of the studies they are based on and much more check out, Emotional First Aid: Healing Rejection, Guilt, Failure and Other Everyday Hurts (Plume, 2014).

 

Teaser image courtesy of freedigitalphotos.net

References:

Salovey, P., & Mayer, J. (1990). Emotional intelligence. Imagination,Cognition, and Personality, 9(3), 185-211.

Mayer, J. D., Salovey, P., & Caruso, D. R. (2000). Models of emotional intelligence. In R. J. Sternberg (Ed.). Handbook of Intelligence (pp. 396-420). Cambridge, England: Cambridge University Press.

Author’s Books – Click for Amazon Reviews

Guy Winch, Ph.D., is a licensed psychologist, keynote speaker, and author whose books have already been translated into thirteen languages. His most recent book is Emotional First Aid: Practical Strategies for Treating Failure, Rejection, Guilt and Other Everyday Psychological Injuries (Hudson Street Press, 2013). The Squeaky Wheel: Complaining the Right Way to Get Results, Improve Your Relationships and Enhance Self-Esteem (Walker & Company) was published in January 2011.

Dr. Winch received his doctorate in clinical psychology from New York University in 1991 and completed a postdoctoral fellowship in family and couples therapy at NYU Medical Center. He has been working with individuals, couples and families in his private practice in Manhattan, since 1992. He is a member of the American Psychological Association.

In addition to the Blog on this site, Dr. Winch also writes the popular Squeaky Wheel Blog on Psychology Today.com, and blogs for Huffington Post.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Communication

Best Dating Sites

Categories

Must Reads

To Top